Що подивитися в Одесі за один день: найкращий маршрут для вас

Що подивитися в Одесі за один день: найкращий маршрут для вас

Куди піти в Одесі? Що варто відвідати в Одесі? Ці питання є найпершими, що спадають на думку, коли плануєте свою відпустку до цього колоритного міста. Якщо ви запитаєте свого друга чи колегу, що проживає чи полюбляє тут бувати, ви, майже напевне, отримаєте довгий список порад та рекомендацій. І всі вони можуть бути вартими вашої уваги. Однак що робити, коли можливості обмежені, а часу обмаль чи вистачає лише на один день? Відповідь проста: потрібно прокласти зручний маршрут подорожі по місту і відвідати визначні місця, які не лише вражають кожного туриста, а й чудово впишуться у ваш план на день. Тож, сьогодні ми розповімо вам про те, що можна подивитися в Одесі за один день.

Колоритна Одеса: Що подивитись та відвідати за один день

Для усіх відвідувачів чарівної Одеси, подорож та враження починаються з перших же хвилин після прибуття. Одеський залізничний вокзал – це красива і велична будівля 1952 року, яка вдало розташувалась неподалік знаменитого “Привозу”. Саме туди й варто тримати шлях. 

Ринок “Привоз”

Ринок “Привоз” в Одесі – це жива пульсуюча артерія міста, визначна пам’ятка, яка приваблює місцевих жителів і туристів своєю автентичністю та багатством культурного досвіду. Якщо ви шукаєте неповторний смак та атмосферу Одеси, ринок “Привоз” – це місце, де вам варто побувати. 

Це не найстаріший ринок міста, проте найбільш відомий і популярний. Він завжди славився величезним вибором товарів різної вартості та, звичайно, чисельністю покупців. Як кажуть самі одесити “там можна купити все і ще трохи”. І дійсно, тут ви знайдете все, що душа бажає – свіжі овочі та фрукти, солоні морепродукти, м’ясо, сир, спеції, солодощі. Ба більше, тут також є побутова хімія, одяг, меблі, електрообладнання, і, навіть, сувеніри. Якщо ви захочете щось спробувати, будь то фрукти чи вино, вас обов’язково пригостять найкращим шматочком. Асортимент ринку дійсно здатний задовольнити найвибагливішого покупця. 

Проте, різноманітність асортименту – це далеко не все. Ринок “Привоз” відомий як “Душа і Серце Одеси”. Серед самих одеситів існує думка, що Одеса починається з Привозу. Більш колоритного місця в столиці гумору годі й шукати. Тут навіть існують пам’ятники продавцям – просто на території ринку. Наприклад, заглянувши в рибний ряд, ви побачите найвідоміший з них – скульптуру “Тітки Соні”. 

До речі, ви також можете залишити прогулянку по цьому ринку на кінець свого туру, виділивши трішки часу перед посадкою на потяг. В такому разі ви зможете весь день не перейматися покупками в дорогу чи сувенірами для рідних, а знайти все в одному місці та без необхідності довго носити з собою. І пам’ятайте, “Не був на Привозі – не був в Одесі”.

Адреса: Вулиця Привозна, 14.

Час роботи: Понеділок-Неділя, 07:00-19:00.

До Дерибасівської через Пушкінську

Одеса унікальна тим, що навіть прямуючи до визначних точок вашої подорожі, по дорозі ви можете зустріти ще безліч всього цікавого. І це не дивно, адже кожен куточок цього неймовірного міста сповнений історії та краси. 

Щоб дістатися до Дерибасівської, ми рекомендуємо обрати шлях через вулицю Пушкінську. Ця вулиця вважається однією з найстаріших і найкрасивіших у місті. Опинившись тут, ви не зможете з цим не погодитись. Прямуючи з площі Привокзальної, перше, що ви побачите опинившись на Пушкінській – Іллінський чоловічий монастир, що входить до списку Пам’яток культурної спадщини України. Також, варто неодмінно звернути увагу на старовинний готель “Бристоль”, що існує ще з 1899 року. Цей історичний готель є одним з найрозкішніших в Одесі й входить до Топ 25 кращих готелів України. 

Любителям музеїв обов’язково потрібно буде завітати в Музей західного і східного мистецтваодин з найбільших художніх музеїв України. Тут ви зможете познайомитися з експонатами, що налічують понад 10 000 з усього світу, такими як картини Томаса Лоуренса та Мікеланджело Караваджо.

Дерибасівська

Дерибасівська – головна вулиця міста і перша асоціація майже у кожного, хто чує слово “Одеса”. Це справжній символ міста, в якому невпинно “бурлить” життя. Саме тут щодня гуляють сотні туристів, а у визначні дні, такі як День міста та Одеська Гуморина, проводяться святкування.

Назву “Дерибасівська” ця вулиця отримала у 1812 році, на честь першого градоначальника Одеси Хосе де Рибаса. Саме на цій вулиці був його будинок, а нині – пам’ятник, встановлений на самому початку Дерибасівської. Вулиця закрита для проїзду, а її протяжність сягає всього 950 метрів! Не зважаючи на це, тут розміщено більше ніж 10 пам’яток історії та архітектури. Однією з них є вже згаданий будинок де Ребаса, в якому тепер розміщуються заклади харчування. До речі, тут така величезна кількість магазинчиків, кафе і ресторанів, що пройти повз і не заглянути в жоден ви будете просто не в силах. 

Крім вищепереліченого, на вулиці Дерибасівській розташовується відомий багатьом Міський сад Одеси, найстаріший парк міста. Його засновником є Фелікс де Рибас, брат Хосе де Рибаса. Він існує з 1803 року і є одним з найулюбленіших місць місцевих жителів. Прогулявшись по парку, ви відкриєте для себе безліч цікавих знахідок: пам’ятник великому одеситу, артисту та співаку Леоніду Утьосову; Літній театр Одеської обласної філармонії; монумент “12-й стілець”, присвячений твору Євгена Петрова та Іллі Ільфа “Дванадцять стільців”; декоративну скульптуру “Дерево кохання”; Музичний фонтан, який є одним з перших в Одесі; символічний пам’ятник “Одеський час”; готель “Московська” та багато іншого. Одеса – це місто несподіванок, тому тут знайдеться навіть барельєф Людвігу Заменгофу – винахіднику мови есперанто.

Тож, якщо ви шукаєте, що подивитися в Одесі й мрієте вхопити вражень за один день, то вам саме сюди.
Як дістатися: Якщо ви вирішите прямувати до Дерибасівської одразу з вокзалу, вам потрібно знайти та сісти на маршрутне таксі № 220А або №175.

Одеський національний академічний театр опери та балету

Якщо Одеса – це перлина Причорномор’я, то Одеський театр опери та балету – перлина самого міста. Він вважається найстарішим оперним театром України та входить до п’ятірки найкращих театральних будівель світу. Також, є найвідомішим театром Одеси та візитною карткою міста. Цікаво, що журнал Forbes включив його в перелік найбільш незвичайних визначних пам’яток Східної Європи. 

Ця будівля просто вражає своєю красою і величністю. Не зважаючи на те, що Оперний театр Одеси пережив страшну пожежу у 1873 році, внаслідок якої повністю згорів, його сучасний вигляд, внутрішній і зовнішній дизайн змушують затамувати подих. Це місце точно неможливо оминути.

Адреса: Провулок Чайковського, 1.

Час роботи: Вівторок-Неділя, 11:00-19:30.

Потьомкінські сходи

Одне з найвідоміших місць Одеси. Ви, напевно, чули про майже 200 (192) сходинок, які захоплюють усіх авантюристів. Подолати весь цей шлях може справді стати викликом, однак якщо у вас обмаль часу і ви поспішаєте, поруч розташований дволінійний фунікулер, який допоможе піднятися. Проте, побувати там просто необхідно – краєвид, який відкривається з Потьомкінських сходів, дійсно вражає. 

Потьомкінські сходи в Одесі відомі своєю цікавою історією та багатьма назвами – в різний час вони носили імена “Приморські”, “Бульварні”, “Портові“, Рішельєвські”, “Воронцовські”, та просто “Гігантські”. Побудовані у 1841 році, сходи були подарунком князя Воронцова для його коханої дружини Єлизавети. Спершу, до будівництва Приморського бульвару, ці сходи буквально врізалися в морське узбережжя. Вони складалися з 200 сходинок і 10 майданчиків-прольотів. Проте, під час розширення порту, 8 сходинок було засипано. Нині, довжина Потьомкінських сходів становить 142 метри. Цікаво, що їх конструкція передбачала перспективну забудову – нижня частина сходів суттєво ширша за верхню, а саме 21,7 метра проти 12,5 відповідно. Це створює враження, що при спогляданні зверху, сходи виглядають однаково широкими незалежно від рівня. Праворуч від сходів розташований Стамбульський парк, ліворуч – Грецький. Обидва парки теж варто відвідати, особливо якщо ви подорожуєте з дітьми – тут є дитячі майданчики, красиві фонтани, і місця для відпочинку.

Потьомкінські сходи входять у десятку найкрасивіших у Європі. У 2017 році їх відкрили після реконструкції, відреставрувавши сходинки, укріпивши фундамент, та замінивши старий асфальт на гранітну плитку на майданчиках. Тому, тепер вам буде ще приємніше прогулятись та насолодитись цією історичною пам’яткою. А, якщо вам пощастить, ви зможете розважити себе, потрапивши на щорічний забіг «Угору Потьомкінськими сходами».

Щоб дістатися до Потьомкінських сходів, вам потрібно пройти по Приморському бульвару. Саме тут знаходиться пам’ятник Дюку де Рішельє – засновнику Одеси. Це, до речі, ще одна пам’ятка, що є історичною та культурною спадщиною Одеси. Звідси відкривається чудовий краєвид на морський порт. 

Як дістатися: До сходів веде Приморський бульвар. Проходячи повз Оперний театр, зійдіть на Думську площу і Приморський бульвар. Крім того, доїхати до бульвару можна маршрутками №110, 190 та 210. Вийти потрібно на зупинці «Платформа Митна», та пройти через Стамбульський парк. Неподалік також є станція «Одеса-Порт».

Морський вокзал та порт

Погулявши Потьомкінськими сходами, пройдіть до Морського вокзалу і далі, до порту. Це чудове місце, якщо ви захочете чи змушені завершити вашу прогулянку. Тут ви також можете зупинитись і перепочити. На території Морського вокзалу, заманюючи туристів, розташувались привабливі кафе, магазини, банкомати, сувенірні магазинчики, та багато іншого. Тут, навіть, є галерея та відкрита сцена!

У 2017 році вокзал був реконструйований. Найцікавішою деталлю “нового” вокзалу стало оновлення переднього фасаду новими панелями, які виконані так, що імітують коливання хвиль при вітряній погоді. Прямо біля вокзалу видніється багатоповерховий готель “Одеса”, побудований у 2001 році. Поруч також знаходиться храм покровителя моряків Миколая Чудотворця, збудований у модерному стилі. Дорогою вам зустрінеться пам’ятник «Золоте дитя» або «Золотий хлопчик». Він присвячений геніальним дітям Одеси та бурхливому розвитку міста. 

Заплануйте невелику прогулянку біля морського узбережжя та порту, де ви зможете побачити величні кораблі, судна, та яхти, а також Воронцовський маяк. Морський порт Одеси вважається найбільшим в Україні торговельним портом. Він також виконує функції пасажирського і круїзного. З набережної відкривається чудовий морський пейзаж, поблизу розташовуються головні визначні пам’ятки Одеси. 

У 2002 році на території порту був встановлений пам’ятник “Дружина моряка”. Ця скульптура зображує жінку, яка тримає маленьку дитину на руках і очікує повернення свого чоловіка з рейсу, дивлячись на безмежні хвилі Чорного моря. В народі він також знаний як «Морячка». Врешті, зверніть увагу на музей якорів, що знаходиться просто неба. Його експонати зібрані у різні роки в акваторії Чорного моря.

Як дістатися: До Морського вокзалу можна спуститися Потьомкінськими сходами.

Воронцовський палац

Ця неповторна будівля з колонами та багатим внутрішнім оздобленням однозначно варта вашої уваги та стане чудесним завершенням вашої “подорожі одного дня” до Одеси. Щоб потрапити до Воронцовського палацу, вам потрібно повернутися на Приморський бульвар. 

Палац був побудований 1827 року для генерал-губернатора М.С. Воронцова. Автором цього витвору мистецтва став той самий італійський архітектор Ф. К. Боффо, який спроєктував Потьомкінські сходи, а також багато інших одеських пам’яток. У дизайні переважають стилі ампір та класика. Палац справляє враження легкості й витонченості. Біля входу відвідувачів зустрічає грізний кам’яний лев. Зараз в будівлі палацу знаходиться Будинок дитячої та юнацької творчості. 

Трішки оглянувшись довкола, ви побачите Воронцовські конюшні. Це напівкругла будівля з величезними вікнами, що нагадує міні-замок. Конюшні й досі викликають неабияке захоплення своїми вишуканістю та габаритами.

Однак найвідомішою частиною палацу – і головною причиною скупчення тут туристів – є Воронцовська Колонада-бельведер (відома також як ротонда або бельведер), що являє собою окрему споруду з 20 колон, розміщених у два ряди на високому цоколі. З неї відкривається чудовий краєвид на порт і місто. Колонада колись слугувала оранжереєю при палаці. 

Адреса: Приморський бульвар, 1.

Зійти з маршруту: що ще можна подивитися в Одесі за один день

У вас ще декілька годин до потяга і ви шукаєте, що ще відвідати в Одесі? Чи, можливо, вже мали нагоду побувати у зазначених вище точках і шукаєте нових вражень? У такому разі, ми підібрали для вас топ 3 місця, які варті вашого перегляду. 

Одеський Пасаж 

Один із найцікавіших та найгарніших архітектурних символів Одеси. Існуючи вже понад 220 років, пасаж є справжньою гордістю одеситів. Цей торговий комплекс вражає кожного нового відвідувача своєю пишністю і красою: над головою видніється скляний купол, а як ззовні, так і зсередини будівлю прикрашають численні неповторні скульптури та ліпнина. Весь дизайн являє собою надзвичайну вишуканість, та сповнює відчуттям багатства та пишності. Вам захочеться не один раз прогулятись ним, розглядаючи всі деталі, фотографуючи та милуючись. 

Сьогодні “Пасаж” – це універсальне місце, з незліченною кількістю магазинчиків на будь-який смак та гаманець, готелем, ресторанами, кафе і барами. Перебування тут перетворить ваш шопінг на естетичну насолоду. 

Адреса: Вулиця Дерибасівська, 27.

Час роботи: Цілодобово.

Будинок з Атлантами

Унікальна архітектурна композиція, яка не має аналогів. “Будинок з атлантами” це п’ятиповерховий будинок під № 7 на вулиці Гоголя. На ньому розміщена скульптура, створена Т. Л. Фішелем, яка зображує двох атлантів, які утримують зоряний глобус. Архітектор розташував цих двох гігантів у незвичайний спосіб: вони відділені від стін будівлі, їхні тіла напружені і вигнуті від ваги небесної сфери, яку вони тримають. Майстерно виконані атланти відокремлені від стіни будинку, що надає скульптурі ще більш природного вигляду.

“Будинок з атлантами” межує із будинком-резиденцією баронів фон Фальц-Фейнів (яким і належав), утворюючи з ним єдиний архітектурний ансамбль. Завдяки тому, що поверхи будинку Фальц-Фейнів і будинку з атлантами розташовані на одному рівні, а оздоблення фасадів витримано в однаковому стилі, вони сприймаються, як єдине ціле. Цікаво також, що  “Будинок з атлантами” має 4 поверхи та мансарду, тоді як особняк Фальц-Фейнів лише 2.

“Будинок з атлантами” визнано однією з найкрасивіших будівель як в Одесі, так і у всій країні. 

Адреса: Вулиця Гоголя, 5-7.

Дім сонця

Унікальне місце, яке ви не раз могли зустріти на фото в Інстаграмі, Фейсбуці чи у друзів на телефоні. Відкритий зовсім нещодавно, у 2017 році, арт-об’єкт “Дім сонця” на пляжі Ланжерон вже став однією з найпопулярніших та найвідоміших скульптурних пам’яток Одеси. Вона являє собою розкриті бронзові двері, через які, за задумом автора Михайла Реви, сонце вранці на світанку «заходить» в Одесу. Вони покликані стати парадним входом до Дому сонця і здійснювати заповітні людські бажання.

На дверях можна помітити напис латинською Domus Solis («Будинок Сонця»). Це бронзова копія старих одеських дверей, які в XIX столітті прикрашали парадний вхід до одеського будинку на вулиці Рішельєвській, 21.

Адреса: Пляж Ланжерон, Одеса.

Висновок

Одеса – це місто, що заворожує своїм характером, культурою та мальовничістю. Всього за один день ви зможете зануритися в атмосферу чудової Одеси, доторкнутися до її багатої історії, насолодитися вуличними скульптурами та величними будівлями, скуштувати справжню місцеву кухню та насолодитися видами на море та порт. Цей досвід залишить незабутні враження та надихне вас повернутися сюди знову. З вуличною атмосферою Дерибасівської, величчю оперного театру, мальовничістю Приморського бульвару та культурними нотками палаців та музеїв, Одеса стане частиною вашого серця.

Ми створили цю статтю, щоб допомогти вам дізнатися відповідь на питання “Що відвідати в Одесі за один день?” і розробили зручний маршрут, щоб ви змогли побачити якомога більше за короткий час. Складаючи список місць, вартих перегляду, ми обирали ті, що здатні змусити з перших секунд “вхопити” одеську атмосферу та познайомити вас з її багатою історією та неповторною культурою.

Слідуйте цьому маршруту і ваш одноденний відпочинок в перлині серед українських міст перетвориться на незабутню пригоду. Ми також рекомендуємо на час вашого туру до Одеси знайти та приєднатися до одного чи декількох телеграм каналів, що публікують новини про щоденні події міста, такі як, наприклад, “Куди піти в Одесі сьогодні”. Можливо, приїхавши до Одеси на один день, вам пощастить потрапити на визначний концерт чи цікаву виставку.

Якщо ж вам довелось змінити свої плани і ви плануєте залишитись у чарівній Одесі ще на день, два, чи, навіть, тиждень, Готель “Зірка” стане для вас найкращим місцем для ночівлі та відпочинку. Розташований у самому серці міста, лише за 15 хвилин ходьби від легендарної Дерибасівської вулиці, готель пропонує всі необхідні зручності, включно з безкоштовним Wi-Fi та сімейними номерами, і має безліч позитивних відгуків від відвідувачів. Найкращий вибір для усіх подорожуючих, наш готель зробить усе, щоб ви наповнили свою відпустку комфортом.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *